MONAKOLIN K POD DROBNOHLEDEM

Monakolin K je účinná složka, která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Jedním ze zdrojů monakolinu K je červená fermentovaná rýže, která má dlouhou tradici v Číně. Někdy se pro tuto rýži používá zkratka RYR (z angl. red yeast rice). Fermentace probíhá tak, že se rýžová zrna opakovaně namáčejí do destilované vody, poté se nadbytečná voda odstraní, rýže se sterilizuje, a nakonec dochází k naočkování rýže vpravením malého množství mikroorganismů v suspenzi, která obsahuje spóry plísně Monascus purpureus. Kultivace probíhá několik dní a poté se získává extrakt bohatý na monakolin K a naopak se odstraňují ostatní nežádoucí látky vzniklé působením plísně (např. mykotoxin citrinin).

Monakolin K coby účinná složka se velmi podobá lovastatinu, který je registrován jako léčivo. Evropský úřad pro bezpečnost potravin letos na jaře dospěl k závěru, že příjem monakolinu K z doplňků stravy by mohl vést ke stejnému příjmu, jaký činí léčebné dávky lovastatinu. Tato dávka může představovat určité zdravotní riziko pro zvláště zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou těhotné a kojící ženy, osoby starší 70 let, děti a mladiství. Užívání doplňků stravy obsahujících monakolin K není vhodné ani při současné léčbě hypolipidemiky (tj. léky snižujícími hladiny tuků v krvi) a je třeba jej konzultovat s lékařem v případě onemocnění ledvin, jater a při svalových poruchách.

S ohledem na velmi specifické působení monakolinu K tedy Evropský úřad pro bezpečnost potravin snížil limit na 3 mg monakolinu K denně (z původních 10 mg), což je množství, které nepředstavuje významné zdravotní riziko.

S platností od úterý 21. června 2022 není možné prodávat doplňky stravy, které v denní dávce obsahují více monakolinu K, než je stanoveno novým nařízením.