Ve spolupráci s Janicou Malek Lacovou, slovenskou odbornicí na zdravé stravování, vám přinášíme seriál, v němž se dozvíte spoustu zajímavých rad a tipů ke zdravému stravování. Kromě pravidelných článků bude součástí seriálu vždy také zajímavý recept s použitím koření Nahrin. Recept vždy najdete v sekci Rady a tipy – Recepty.
Předchozí díly:
1. Na Hromnice se najez do polovice + recept na Quinou s pečeným tofu, brokolicí a mandlemi
Už se nemůžete dočkat, až si zujete boty, proběhnete se po orosené zelené trávě a začnete sbírat kopřivu či medvědí česnek? Tak v tom nejste sami. Jelikož naše tělo potřebuje po zimě posílit imunitní systém, je důležité konzumovat potraviny, které jsou bohaté na minerální látky a vitaminy. Dejte na naše doporučení a vyhýbejte se jídlům těžkým a mastným.
Co bychom v březnu neměli vynechat?
- Citrusové plody sice ještě nerostou v našich zeměpisných šířkách, jsou však pro svůj vysoký obsah vitaminu C důležité pro imunitní systém. Nemáte-li po ruce čerstvý citron či grep, sáhněte po našem Zázvorovém nápoji s kurkumou s obsahem citronové trávy a přidaným vitaminem C. Zázvor harmonizuje trávení a povzbuzuje krevní oběh. A obsažená kurkuma působí protizánětlivě.
- Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu stejně jako maso. A navíc, chcete-li ušetřit, jsou levnější než živočišné bílkoviny.
- Artyčok, zelený čaj nebo řepa prospívají játrům, mají antioxidační účinky a podporují krevní oběh.
Jak správně skladovat potraviny?
S příchodem jara přichází také naše chuť a potřeba více nakupovat. Nezapomínejme však na to, že potraviny je důležité správně skladovat. To pocítí naše zdraví i peněženka. Zbytečně mnoho jídla totiž končí v odpadkových koších právě kvůli nesprávnému skladování.
- Syrové maso, drůbež a ryby by měly být skladovány zvlášť a vespod chladničky, aby nekontaminovaly zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky.
- Speciální vzduchotěsné nádobky prodlužují čerstvost skladovaných potravin.
- Avokádo, banány, nektarinky, broskve, hrušky, švestky či rajčata do chladničky nepatří.
- Nedojedená jídla a nevyužité zbytky potravin chraňte před stykem s ostatními surovinami v chladničce potravinovou fólií.
- Stabilní teplota při skladování pomáhá zamezovat šíření bakterií. Vejce neukládejte do dvířek chladničky ani je nemyjte, jak často bývá „dobrým“ zvykem.
- A jeden zákon chladničky je fakt, že tepelně nezpracované suroviny ukládáme vespod, polotovary výše a hotové pokrmy v nejvyšším patře
Těší se i zahrádkáři
Kromě jarních květin můžete začít vysazovat první zeleninu, jako jsou ředkvičky, špenát, rukola, petrželka či pažitka. Pokud máte skleník, je vhodný čas na předpěstování sazenic rajčat, paprik a okurek.
Pokud se snažíte vyhýbat lepku a odlehčit svůj jídelníček, následující recept na chutné květákové placky je ideální. Placky chutnají teplé i nastudeno. Můžete si je zabalit ke svačině nebo je podávat jako hlavní jídlo či přílohu k obědu.
Kdo je Janica Malek Lacová?
Stojí za značkou Jem iné (česky bychom řekli Jím jiné), která se specializuje na vzdělávání v oblasti zdravé výživy a tvoří jednoduché recepty s využitím lokálních zdrojů. Je držitelkou titulu ambasadorka zastupující Slovensko, který jí udělila Nadace Jamieho Olivera – Food Revolution Foundation.