Bezlepkové květákové placky s koprovým dipem

V druhém dílu tohoto seriálu jsme se zaměřili na přivítání jara v kuchyni, k čemuž patří i toto jednoduché jídlo. Placky chutnají teplé i nastudeno. Můžete si je zabalit ke svačině nebo je podávat jako hlavní jídlo či přílohu k obědu.

Toto jídlo je bez lepku.

Suroviny na 2 porce:

Placky:
• 1 menší květák
• 1 větší brambora
• 3 vajíčka
• 2–3 pol. lžíce pohankové mouky
• 1 hrst čerstvé petrželky
• 2 stroužky česneku
Koření z bylin a mořské soli nebo čistá mořská sůl
• Černý pepř
Koření na brambory

Koprový dip:
• 1 bílý řecký jogurt (obsahuje laktózu)
• 1 salátová okurka
• 2 hrsti čerstvě nasekaného kopru
• Šťáva z 1 citronu
• 1 stroužek česneku
Koření z bylin a mořské soli nebo čistá mořská sůl

Náš tip:
Zázvorový nápoj s kurkumou si oblíbil nejeden zákazník, protože není sladký. Troška prášku dovede ozvláštnit i pokrmy, jimž chceme dodat barvu a lehce štiplavou chuť.

Troubu předehřejeme na 180 ⁰C. Květák i bramboru očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. K nastrouhané zelenině přidáme vajíčka,  nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vzniklou směs dochutíme Kořením na brambory a zahustíme pohankovou moukou podle potřeby. Plech vyložíme pečicím papírem a pomocí větší polévkové lžíce na papíru vytvoříme malé placky. Plech vložíme do trouby a placky pečeme 10 minut. Poté placky opatrně otočíme a pečeme je dalších 10 minut z druhé strany.
Mezitím si připravíme dip. Okurku pokrájíme na malé kostičky a česnek prolisujeme. Všechny ingredience spolu utřeme a připravený dip podáváme s plackami.
Po jídle si připravíme Zázvorový nápoj s kurkumou, který lze pít teplý i studený. Má jemně pikantní chuť a povzbuzující účinky.