S chutí ke zdraví: Léto klepe na dveře

Ve spolupráci s Janicou Malek Lacovou, slovenskou odbornicí na zdravé stravování, vám přinášíme seriál, v němž se dozvíte spoustu zajímavých rad a tipů ke zdravému stravování. Kromě pravidelných článků bude součástí seriálu vždy také zajímavý recept s použitím koření Nahrin. Recept vždy najdete v sekci Rady a tipy – Recepty.

Předchozí díly:
1. Na Hromnice se najez do polovice + recept na Quinou s pečeným tofu, brokolicí a mandlemi
2. Jaro, vítej. I v kuchyni! + recept na Bezlepkové květákové placky s koprovým dipem
3. Čím sladit? + recept na Čokoládové lívance s borůvkami
4. Někdo to rád pálivé + recept na Pikantní wrap s falafelem a zeleninou

K létu neodmyslitelně patří čas strávený venku s přáteli a dobrým jídlem. Přidejte se k našemu nadšení – grilování je skvělý způsob, jak připravit chutná jídla a strávit čas venku s přáteli či s rodinou. Přinášíme vám několik tipů, jak správně grilovat.

Připravte si gril
Před grilováním se ujistěte, že máte gril čistý a připravený k použití. Vyčistěte mřížku, aby se na ni nepřilepily zbytky jídla, a ověřte si, zda máte také dostatek „paliva“ – máme na mysli dřevo, plyn či uhlí.

Předehřejte gril
Před umístěním jídla na mřížku nechte gril rozehřát po dobu alespoň 10 až 15 minut. Předehřívání může zabránit přilnutí jídla k mřížce a zajistí rovnoměrné grilování.

Připravte správně suroviny
Jídlo si před grilováním připravte. Maso můžete marinovat, abyste získali více chuti a šťavnatosti. Marinovat můžete rovněž zeleninu, ovoce či tofu.
Náš tip: Marináda Nahrin patří od 14. 6. 2024 do naší Mimořádné nabídky.

Udržujte správnou teplotu
Teplota je při grilování klíčová. Méně intenzivní teplo je zapotřebí k pečení tenkých plátků masa a zeleniny, ale i silnější kusy potřebují nižší teplotu a delší dobu grilování.

Pravidelně jídlo otáčejte
Obracení napomáhá rovnoměrnému propečení z každé strany. Může se to zdát otravné, ale je to jedna z klíčových zásad správného grilování.

Nechte hotové jídlo odpočívat
Po sejmutí jídla z grilu mu dejte několik minut k odpočinku. To pomůže zachovat šťavnatost a umožní správné rozložení chutí.

A na co si dát při grilování pozor?
Udržujte syrové maso oddělené od grilovaného, abyste zabránili křížové kontaminaci.
Grilujte v dobře větraném prostředí, abyste minimalizovali riziko vdechování škodlivých plynů, které se mohou při grilování uvolnit.

Ke každému dílu našeho seriálu patří i recept. Překvapte své přátele chutným letním jídlem a připravte jim marinovaná kachní prsa na grilu. Podávejte je s lehkým barevným salátem. Úspěch bude zaručen.

Janica M. L.

Kdo je Janica Malek Lacová?
Stojí za značkou Jem iné (česky bychom řekli Jím jiné), která se specializuje na vzdělávání v oblasti zdravé výživy a tvoří jednoduché recepty s využitím lokálních zdrojů. Je držitelkou titulu ambasadorka zastupující Slovensko, který jí udělila Nadace Jamieho Olivera – Food Revolution Foundation.