MARINOVANÉ ČESNEKOVÉ ŠPÍZY

Nejdříve dejte vařit oloupané brambory – ty větší pokrájejte, menší můžete vařit v celku. Připravte si také marinádu smícháním všech potřebných surovin. Až pak jsou na řadě suroviny na špízy. Kuřecí maso pokrájejte na kousky a naložte jej alespoň na hodinu do poloviny množství marinády. Když se uvaří brambory, slijte je a nechte krátce zchladnout. Poté je promíchejte se zbytkem marinády a nechte chvíli odpočinout. Mezitím si připravte zeleninu – kousky paprik, kolečka cukety a rozloupané plátky cibule rozkrojené na čtvrtiny. Jednotlivé špízy vytvořte napichováním všech připravených ingrediencí na dřevěné špejle či ocelové jehly. Střídejte maso, brambory a zeleninu. Když je hotovo, špízy grilujte, dokud není kuřecí maso hotové. Nemáte-li k dispozici gril nebo grilovací pánev, můžete špízy připravit také v troubě na pekáčku.

Suroviny na marinádu:
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 30 g rozpuštěného másla
• 1 hrst nasekané pažitky
• 1 lžička hořčice
• 2 stroužky česneku nebo Česnekové koření Nahrin
• 1,5 lžíce Koření na drůbež Nahrin

Suroviny na špízy:
• 600 g nových brambor, ideální jsou tzv. zámecké nebo baby brambory, varný typ A
• 400 g kuřecího masa (prsních řízků nebo vykoštěných stehen)
• 1 větší červená paprika
• 1 malá cuketa
• 1 cibule
• 100 g špeku, chcete-li špíz šťavnatější

Recept byl volně převzat z blogu švýcarského výrobce Nahrin, který spolupracuje s blogem Foodwerk.