KLASICKÉ JARNÍ BYLINKY DO VAŠÍ KUCHYNĚ

Jelikož se příroda probouzí k životu, nemusíte už za bylinkami jenom do obchodu. Nejlepší jsou totiž čerstvé. Vydejte se na procházku a nasbírejte si je venku. Které a jak je následně využít v kuchyni?

Kopřiva
Kopřiva obsahuje mimo jiné draslík, vápník, železo a vitaminy A, C a skupiny B. V kuchyni se dá využít mnoha způsoby. I když její sbírání není zrovna příjemné, následně si skvěle pochutnáte. Z mladých výhonků kopřiv uvaříte výbornou kopřivovou polévku. Stačí mladé kopřivy povařit s cibulí a česnekem, přidat mléko a rozmixovat. Zkuste kopřivu použít také místo špenátu. Spařte ji vařící vodou a pokrájenou použijte jako přílohu. Můžete jí také plnit palačinky či slané záviny.

Medvědí česnek
Sezóna této bylinky je tu, a protože trvá jen několik týdnů, měli byste na česnek vyrazit právě nyní. Listy můžete zapékat s masem a upravovat také na způsob špenátu. Nasekané jsou výborné na chleba s máslem, ale i jako koření do polévek.

Sedmikráska
Někoho možná překvapí, že je možné v kuchyni využít i sedmikrásku. Obsahuje velké množství vitaminu C. Květy i lístky přidejte do salátů, pomazánek, ale i do omáček, rýže nebo těstovin. Jídlo tak zajímavě okořeníte.

Připravíte z ní také chutnou sedmikráskovou polévku, které dodají na lahodnosti sušené houby. Stačí vám vývar, do něhož přidáte cibuli a kořenovou zeleninu, zahustíte vajíčkem a přidáte sedmikrásky. Běžně se můžete setkat s domácím sedmikráskovým sirupem. Stačí spařit květy vroucí vodou, přidat citron, nechat odstát do druhého dne a do přeceděné tekutiny přidat cukr (stejné množství jako vody).