JAK VYUŽÍT ČERNÝ BEZ?

Černý bez hraje roli v tradičním bylinkářství i v moderním potravinářství. Můžete ho ale zpracovat i sami doma. Z květů si můžete vyrobit šťávu a med, z plodů zase výborný likér.

Plody bezu většinou nazýváme bezinkami a jsou charakteristické svou výraznou barvou. Tento keř ale stojí za povšimnutí, už když kvete. Z květů s omamně výraznou vůní si totiž můžeme udělat med či šťávu.

Jak na to? Receptů je mnoho a každý má ten svůj oblíbený. Pokud vy zatím žádný nemáte, můžete zkusit tento: 25 bezových květů se nechá 24 hodin louhovat ve dvou litrech převařené vody spolu s dvěma nakrájenými citrony a 5 dkg kyseliny citronové. Poté směs scedíme a přidáme 2 kg cukru.

Med se dělá stejným způsobem jako šťáva, ale na závěr se směs ještě vaří. Ta díky varu zhoustne a med je na světě. Tradičním bezovým pokrmem je také takzvaná kosmatice. O co se jedná? Květy bezu se obalí v trojobalu a osmaží se.

Bezinky
Bobule bezu se často používají jako potravinářské barvivo. Čerstvé plody mají projímavé účinky, ty ale tepelnou úpravou zmizí. K přípravě bezinkového likéru si připravte cukr, vanilkový cukr, půl litru kávy a stejné množství rumu. Začněte tím, že plody budete 20 minut vařit. Poté je sceďte a znovu povařte s cukrem. Do směsi se pak postupně přidává vanilkový cukr, káva a po vychladnutí rum. V chladu tento likér vydrží až do Vánoc.