HŘÍBKOVÉ RIZOTO

Sušené hříbky namočte alespoň na půl hodiny. Cibuli a česnek očistěte a spolu se změklými houbami vše nakrájejte nadrobno. Na hlubší pánvi či v hrnci rozehřejte na středním plamenu máslo a nakrájené suroviny krátce orestujte. Přidejte rýži, dobře ji promíchejte a lehce orestujte. Asi po 2 až 3 minutách směs na pánvi zalijte bílým vínem a horkým bujonem. Rýže by měla být téměř celá ponořená v tekutině. Rizoto pravidelně míchejte a udržujte střední intenzitu plamene po dobu asi 15 až 20 minut, kdy postupně přilévejte teplý bujon, dokud se rýže neuvaří. Na závěr do rizota vmíchejte zbývající máslo a nastrouhaný parmazán. V případě potřeby rizoto dochuťte trochou soli a pepře.

Suroviny:
• 300 g rýže vhodné na rizoto (např. Arborio a Carnaroli)
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 300 ml bílého vína
• 30 g sušených hříbků
• 80 g másla
• 150 g parmazánu nebo podobného sýru (např. Grana Padano)
• špetka pepře
• špetka soli
• 800 ml Hovězího bujonu bez tuku Nahrin

Recept byl volně převzat z blogu švýcarského výrobce Nahrin.