Dýňovo-hlívový prívarok s volským okem

Slovenský pojem i pokrm prívarok se do češtiny převádí složitě, zřejmě nejtrefnější je vysvětlení, že se jedná o sytý a obvykle levný pokrm představující něco na pomezí husté polévky, přílohy a omáčky.

V osmém dílu tohoto seriálu jsme se zaměřili na stravování s využitím toho, co zahrada dává na podzim.

Suroviny na 4 porce:
• 500 g dýně hokkaido
• 250 g hlívy ústřičné
• kokosový olej na osmažení cibule a volských ok
• 1 červená cibule
• špetka kurkumy
Paprikové koření
• 3–4 stroužky česneku
Zeleninový extrakt bez tuku
• cca 500 ml vody
• 250 ml smetany na šlehání
Koření z bylin a mořské soli
• 4 vejce
• čerstvá či mražená pažitka na dozdobení
Piccante

Dýni omyjte a neloupejte, jen očistěte případná nepěkná místa na povrchu. Překrojte ji napůl a velkou lžící vydlabejte semínka a zbytky vláken. Připravenou dýni nakrájejte na menší kostičky a odložte stranou.
Hlívu dobře očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Na kokosovém oleji ji osmahněte dozlatova, pak přidejte kurkumu a Paprikové koření.
K cibuli přidejte nakrájenou dýni a hlívu a vše pořádně promíchejte. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a vmíchejte do směsi, kterou krátce restujte.
Připravte si Zeleninový extrakt bez tuku, budete potřebovat přibližně 500 ml hotového vývaru silného podle své chuti. Připraveným vývarem podlijte směs tak, aby ji tekutina přesahovala asi o 1–2 cm. Vše promíchejte a nechte vařit asi 20 minut. Občas zkontrolujte, zda je potřeba směs ještě podlít vývarem.
Když je hlíva měkká, zjemněte prívarok přidáním smetany. Hotový prívarok nechte pár minut povařit a dochuťte jej Kořením z bylin a mořské soli.
Jednotlivé porce podávejte s volským okem nebo s vařeným vajíčkem a dozdobte je nasekanou pažitkou.
Odvážní strávníci si své porce posypou kořením Piccante.