Kroupová polévka
Ve Švýcarsku se v zimě často vaří kroupová polévka (Gerstensuppe). Chutná rozhodně lépe, než jak v němčině zní její název. 🙂
Připravte si:
200 g mrkve
1 cibuli
50–100 g špeku nebo šunky
60 g krup
1 l vývaru (může být také zeleninový)
2 dl mléka
sůl, pepř, muškátový ořech
Zeleninu a špek nakrájejte a dejte dusit. Přidejte i kroupy a po chvíli je zalejte vývarem. Vařte na mírném ohni zhruba hodinu. Pak přilejte mléko a dochuťte. Získáte vydatnou, a přitom jemnou polévku. Podle východní medicíny patří kroupy k pokrmům, které zahřívají orgány, a podle této tradice jsou tedy v zimních měsících ideální.
Sýrový koláč
Pokud vás kroupová polévka nezaujala, zkuste tenhle švýcarský recept.
Budete potřebovat:
300 g švýcarského ementálu
listové těsto
2 lžíce hladké mouky
2 dl mléka
1,8 dl zakysané smetany
2 vejce
trošku pepře, muškátu, papriky
Těsto vložte do plechové formy a hustě propíchejte vidličkou. Ementál nastrouhejte a promíchejte s moukou. Vmíchejte zbylé suroviny a směs nalejte na těsto do koláčové formy. Zapékejte na 220 stupňů 20–30 minut. Pozor, aby se vám koláč shora nepřipálil, povrch má být jen zlatavý, nikoliv hnědý. Koláč můžete navíc poklást nakrájenými rajčaty.
Přejeme dobrou chuť!