Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci si připravte Kuřecí bujon bez tuku a udržujte jej pod bodem varu. Chřest oloupejte a ulomte vespod, čímž získáte čerstvou šťavnatou část (zbytky chřestu využijete například na polévku). Na pánvi krátce orestujte na oleji šalotku a pak přisypte rýži. Směs zalijte vínem, nechte odpařit alkohol a poté začněte do pánve po troškách přidávat bujon. Po dobu zhruba 10 minut postupně dolévejte za občasného míchání do rýže bujon. Mezitím chřest krátce povařte ve vodě (max. 2 minuty) a ihned jej přemístěte do misky s ledem. To chřestu zaručí krásně zelenou barvu. V závěru vaření rýže přidejte do směsi i pokrájený chřest. Pečlivě hlídejte, jak se rýže postupně vaří. Měla by být uvařena al dente (na skus). Do teplého rizota vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán. Hotový pokrm má krémovou konzistenci a ihned se podává.
Suroviny:
• 1 šalotka
• 1 svazek čerstvého zeleného chřestu
• 1 lžíce rostlinného oleje
• 400 g rýže na rizoto (např. Arborio)
• 1 dcl bílého vína
• 50 g másla
• 50 g strouhaného parmezánu
• 1 l Kuřecího bujonu bez tuku Nahrin