Česnek v koření Nahrin – zázračná ingredience
Česnek pochází ze střední Asie, jeho původní vlastí je zřejmě Mongolsko. Odtud se rozšířil do Číny a potom dál do celého světa, a to nejprve do Itálie. Odtud se do Evropy dostal pravděpodobně s římskými legiemi. Je známo, že již staří Číňané, Řekové a Římané užívali česnek pro jeho antiseptické a celkově posilující účinky. Také otroci při stavbě egyptských pyramid před tisíci lety dostávali pravidelně příděl této zeleniny. Pomáhal jim dezinfikovat trávicí soustavu a udržovat tak bakteriální rovnováhu, a proto si déle uchovali svou vytrvalost a sílu. V 19. století zkoumal jeho léčivé účinky Louis Pasteur, zastánce antiseptických metod. Vojenští lékaři tehdy používali česnek jako antibiotikum při léčbě nemocí i zranění z boje.
Česnek obsahuje mnoho minerálních látek, nejvýznamnější jsou vápník, selen a jód. Důležitý je také vysoký obsah vitaminů z řady A, B a C. Česnek je téměř nejúčinnějším přírodním lékem proti nachlazení. Cenné látky, které jsou v něm obsažené, usnadňují dýchání, mírní kašel, léčí bronchitidu, rýmu, pomáhají při chřipce, a dokonce prý omezují růst rakovinných buněk. K tomuto účelu se používá nejen česnek kuchyňský, ale také volně rostoucí česnek divoký, zvaný také medvědí, který je silnější než ten pěstovaný a má také mnohem více minerálních látek a sloučenin síry. Jeho vůně a chuť je ostřejší a účinky při léčbě nemocí z nachlazení rychlejší. Česnek také pročišťuje krev, má schopnost detoxikovat ledviny a močové cesty. Pomáhá i při likvidaci plísní a bakterií, čistí játra, takže je určitě vhodným přípravkem při jarních očistných kúrách. Pravidelné užívání česneku výrazně snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, působí proti kornatění cév.
Syrový stroužek česneku může u citlivějších osob vyvolat trávicí potíže, pálení žáhy, alergie nebo jiná podráždění, např. kvůli zhoršené funkci jater, slinivky anebo žlučníku. Proto jsou přípravky obsahující extrakt z česneku velice výhodnou a praktickou alternativou. Pozor při užívání česneku současně s léky na snížení krevního tlaku a proti krevní srážlivosti. Česnek může jejich účinky zvyšovat.
Česnek patří do mnoha produktů Nahrin. Naprosto nepostradatelný je v pikantních směsích, jako je například koření Picante, anebo v kořenicích směsích určených především k přípravě masa, jako jsou Koření na drůbež a Koření na maso. Ale česneku holdují i vegani a vegetariáni. Což o to, že chutná báječně třeba v bylinkovém másle (to je skvělé s kořením Aglio-Mix) nebo na grilovaných sýrech (tam si dovolíme doporučit Česnekové koření), ale konzumace česneku působí blahodárně i na zdraví. Někteří lidé se česneku v kuchyni vyhýbají, protože jako ingredience s velmi charakteristickým aroma a chutí může podráždit citlivější trávení. Právě v takových chvílích je dobré sáhnout po kořenicích směsích, jako je třeba již zmíněné Česnekové koření, které obsahují sušený česnek. Ten trávení nedráždí.
Česnek je součástí také jedinečného bylinného koření Nahrom od Nahrin, které spojuje vůni Středomoří s pohodou domova. Ať už připravuješ zeleninu, rýži nebo lehký letní salát, Nahrom promění každé jídlo v gurmánský zážitek – a to bez přidané soli. Ideální pro ty, kteří si potrpí na chuť, ale zároveň dbají na zdraví.
S česnekem je to trochu jako s filmovým střihem. Když chybí nebo není kvalitní či vhodně dávkovaný, hned si všimneme toho, že něco není v pořádku. Když je přítomen ve správné kvalitě a množství, celek na nás působí perfektně. I proto česnek najdeme v řadě dalších produktů, jako jsou například Salat-Mix Finessa, Horská bylinná sůl, Gourmet-Mix, Zeleninový bujon Intenso & Puro, Pizza & Pasta-Mix nebo Koření Italy-Mix.
Vyzkoušejte některé z našich receptů, kde česnek hraje důležitou roli:
• Marinované česnekové špízy
• Pečená sezonní zelenina
• Bezlepkové květákové placky s koprovým dipem
• Pikantní wrap s falafelem a zeleninou
Náš švýcarský partner Nahrin nedá dopustit na výborný česnekový dip, který oživí pečenou i čerstvou zeleninu. Stačí smíchat 200 g crème fraîche se 2 či 3 lžičkami koření Aglio-Mix a přidat špetku citronové kůry. Originální recept si můžete prohlédnout zde: www.nahrin.ch/de/rezept/knoblauch-dip.