Troubu předehřejte na 180 ⁰C a mezitím rozdrťte sušenky a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu vtlačte do pečicí formy a základ koláče dejte na 8 minut péct. Poté jej vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Teplotu trouby stáhněte na 170 ⁰C.
Než trouba dosáhne požadované teploty, můžete připravit krém. V míse smíchejte škrob, cukr, čerstvý nebo smetanový sýr*, tvaroh, jedno celé vajíčko, dva žloutky a smetanu. Krém můžete dochutit troškou citronové kůry a šťávy. Hotovým krémem naplňte korpus a takto připravený koláč pečte asi 40 minut. Po vyjmutí z trouby koláč nechte vychladnout, aby ho bylo možné potáhnout polevou.
Na potažení koláče si připravte ve vodní lázni bílou čokoládu. Na vrchní část koláče do vlažné polevy umístěte kousky fíků a vlašských ořechů. Hotový koláč nechte vychladit v lednici. A poté jím můžete udělat radost tomu, koho máte rádi.
Suroviny:
• 100 g másla
• 100 g máslových sušenek
• 200 g cukru
• 2 lžíce kukuřičného škrobu
• 600 g čerstvý nebo smetanový sýr*
• 250 g nízkotučný tvaroh
• 1 celé vejce
• 2 žloutky
• 200 ml smetany
• šťáva a kůra z malého citronu
• 200 g bílé čokolády
• 6 ks čerstvých fíků
• 1 hrst vlašských ořechů
Recept byl volně převzat z blogu švýcarského výrobce Nahrin, který čerpá inspiraci třeba z gastro tipů foodmag.ch
* V receptech na náplň koláčů ve stylu cheesecake obvykle najdeme sýr Philadelphia, v Česku se běžně setkáváme také s Lučinou, mascarpone, pomazánkovým máslem nebo různými kombinacemi tvarohu a zakysané smetany.