Nejen u nás se před Vánoci peče cukroví. Všechny ty perníčky, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví jen přetéká z talířů. Vedle našeho cukroví však můžeme zkusit upéct něco, co je tradiční v nějaké jiné zemi. Ve Švýcarsku to jsou brunsli – cukroví z hořké čokolády, které se peče bez mouky. Je tedy ideální pro lidi s bezlepkovou dietou.
Brunsli
K upečení brunsli potřebujete spoustu čokolády a kakaa. 250 gramů 70procentní hořké čokolády spolu s třetinou hrnku kakaa, dvěma lžičkami skořice a čtvrt lžičky drceného hřebíčku rozmixujeme na prášek a pak promícháme s třemi lžičkami mletých mandlí.
Do dvou vyšlehaných bílků se špetkou soli postupně přidáme čtvrt hrnku moučkového cukru. Znovu vyšleháme, aby vznikl sníh, který smícháme s čokoládovou směsí. Přidáme tři lžíce brandy a vypracujeme těsto. To necháme 30 minut v ledničce uležet a pak vyválíme.
Formičkami vykrajujeme různé tvary, posypáváme krystalovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů přibližně 20 minut.
Šunka a fondue
Kdybyste měli chuť si po vzoru Švýcarů ozvláštnit nejen talíře s cukrovím, ale přímo i štědrovečerní stůl, připravte se na vařenou šunku s bramborovou kaší a fazolkami. To je totiž oblíbený pokrm v německy mluvících částech země.
Švýcaři jakožto milovníci sýrů rádi chystají na štědrovečerní tabuli fondue a nejrůznější výběr sýrů. V některých oblastech si o Vánocích pochutnávají i na masovém fondue. Tuto variantu možná uvítáte, protože odpadá mnoho příprav. Na stole totiž stojí stále vroucí vývar, do kterého si každý sám vkládá slabé plátky masa na speciální vidličce. Na talíři si pak každý maso ochutí různými omáčkami a dresinky.