PEČENÁ SEZONNÍ ZELENINA

Troubu předehřejte na 200 stupňů a mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu přibližně na stejně velké kousky. Některé druhy zeleniny se tepelně upravují rychleji, ty můžete nechat celé (třeba menší brambory). Zeleninu můžete před pečením připravit dříve a marinovat ji ve směsi olivového oleje s citronovou šťávou a kořením. Nebo můžete zeleninu jednoduše umístit na pekáček a ochutit oblíbeným kořením. Doba pečení je různá podle druhu zeleniny a velikosti kousků. Obecně však můžete počítat s asi 40 minutami. Pečená zelenina je skvělá příloha k masu, ale může být také samostatným chodem, obzvlášť pokud ji doplníte třeba strouhaným sýrem, dipem z kysané smetany nebo třeba troškou čerstvé zeleniny.

Tip: U česneku se doporučuje odříznout horní třetinu a vytáhnout vnitřní klíček, který může některým strávníkům činit potíže. Pečeného česneku není třeba se bát, jakmile je propečený, chutná sladce a pozbývá palčivého aromatu. Chcete-li pokrmu propůjčit česnekovou chuť, ale ten čerstvý přeci jen nepoužijete, v naší nabídce najdete Česnekové koření.

Suroviny na podzimní verzi:
• 4 mrkve
• 1 menší dýně
• 10 malých brambor
• 1 palička česneku
• 5 lžic panenského olivového oleje
• 2 lžičky oblíbeného koření Nahrin
• šťáva z jednoho malého citronu

Článek byl volně převzat z blogu švýcarského výrobce Nahrin.