Bazalka
Přestože sušenou bazalku seženeme v obchodech po celý rok, nejlepší je samozřejmě čerstvá. Do letních lehkých salátů se hodí úplně ideálně. Bazalka tvoří nerozlučnou dvojku s rajčaty. Pokud k lístkům a nakrájeným rajským jablíčkům přidáte ještě mozzarellu, budete mít na talíři nefalšovanou italskou klasiku.
Čerstvou bazalku můžeme rozdrtit v hmoždíři se solí. Vytvoří se aromatická zelená pasta, kterou ochutíme nejrůznější pokrmy. Takto rozdrcená bazalka přimíchaná například do zakysané smetany poslouží jako výborný dresink ke grilování. Větší množství rozdrcených listů mohou labužníci rozmixovat s parmezánem, trochou piniových oříšků, česnekem a olivovým olejem. Vznikne tak bazalkové pesto.
Tymián
Tymián je rostlinka ze stejného rodu jako mateřídouška. Tato odrůda však pochází ze Středozemí, proto se hodí k ochucení pokrmů z této oblasti. Pěstovat ho můžeme i u nás na zahrádce či v květináči. Má podobné účinky jako mateřídouška, ale používáme ho spíše jako koření. Dochucuje se s ním hlavně maso nebo omáčky. Naším tipem je bylinkové máslo. Nechte obyčejné máslo změknout a poté ho smíchejte se solí a tymiánem, případně s dalšími bylinkami. Pochutnáte si.
Saturejka
Další bylinkou vhodnou pro nakládání či jinou úpravu masa je saturejka. Hodí se i do mletého masa, ideální je však s pokrmy z luštěnin. Ty totiž většině lidí způsobují nadýmání. Saturejka jídlo zneutralizuje, takže se tyto obtíže nedostaví. Výtečná je i v omáčkách a polévkách.