KTERÉ DOBROTY JE DOBRÉ V LÉTĚ ZMRAZIT

Při správném postupu nepřijdete o cenné živiny ani vitaminy, které i po sezoně pomohou udržet vaši imunitu v dobré kondici. Vždy použijte dobře vyzrálé kousky co nejdříve po sklizni.

Léto je jedinečné především bohatou úrodou ovoce, jehož lahodná chuť strčí do kapsy dovezené zahraniční plody. Až zatoužíte po domácí limonádě, smoothie, ovocném koláči nebo budete chtít ochutit jogurt k snídani, určitě oceníte české jahody, borůvky, maliny, meruňky či švestky.
Bonus: Zmrazením získáte ovoce bez zbytečného přídavku cukru.

Jak na to:
1. Ovoce omyjte, nechte oschnout a zbavte stopek, lístečků, pecek, jádřinců.
2. Větší ovoce nakrájejte na menší kousky.
3. Rozložte je na tácek a vložte do mrazáku.
4. Zhruba po dvou hodinách nasypte ovoce do sáčku či nádoby a uzavřené ho s co nejmenším množstvím vzduchu uložte do mrazáku. Díky tomu zůstane i po rozmrazení v dobrém stavu a bude se s ním lépe pracovat.

TIP: Krásná barva
Ovoce se sklonem k hnědnutí (meruňky, broskve, jablka, hrušky) před zmrazením vložte do vody s citronovou šťávou (1 lžíce na 250 ml vody).

Přejít mrazem můžete nechat téměř jakoukoli zeleninu, více se však hodí křehčí druhy, například hrášek, kukuřice, fazolové lusky, špenát, paprika, brokolice nebo květák. Doporučujeme připomenout si typicky letní dobrotu a zmrazit kousky melounu. Využít ho pak můžete do osvěžujících drinků.

Jak na to:
1. Zeleninu omyjte, oloupejte a zbavte jadérek.
2. Jednotlivé kousky blanšírujte (neplatí pro meloun). Ponořte je na 1–5 minut (podle tvrdosti zeleniny) do hrnce s vroucí vodou a poté stejnou dobu chlaďte ve studené. Nechte je oschnout. Zelenina zůstane pěkně barevná a pevná.
3. Rozkrájejte ji, zamrazte nejdříve na tácku (viz postup u ovoce). Dejte zeleninu do sáčku, ze kterého vytlačte co nejvíce vzduchu, pevně ho uzavřete a uložte do mrazáku.
Bonus: Blanšírováním zničíte mikroorganismy a prodloužíte skladovací dobu zeleniny.

TIP: Čerstvé bylinky v oleji
Zelené koření naporcujte na požadovanou velikost, uložte ho do tvořítek na led a zalijte olivovým olejem. Bude tak připravené na ochucení polévek, těstovin, brambor či masa nebo na bylinkovém oleji můžete zpěnit cibuli a česnek při přípravě jídel.