Na jaře se do jídelníčku konečně vracejí čerstvé bylinky a rostliny jako třeba libeček, medvědí česnek, sedmikrásky, řeřicha, petrželka, pažitka či bršlice kozí noha (tzv. husí packa). Truhlíky se zase zelenají, a tak jsme pro vás připravili několik inspirativních receptů.
Stará dobrá klasika
Rohlíky a uzené maso pokrájejte na kostičky. Připravte si vajíčka – oddělte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Nakrájené rohlíky nasypte do vymazaného pekáčku, pokropte je troškou bujonu, vmíchejte do nich žloutky a vzniklou směs dochuťte Kořením z bylin a mořské soli a pepřem. Přidejte čerstvou nasekanou pažitku a kopřivy. Celou směs dobře promíchejte a pečte 30–45 minut. Na tento recept potřebujete:
10 rohlíků
400 g uzeného masa
10 vajec
špetka soli
olej na vymazání pekáčku
špetka pepře
1 hrst čerstvých listů kopřivy
1 hrst čerstvé pažitky
50 ml bujonu na pokropení rohlíků (např. Hovězí bujon bez tuku Nahrin)
Koření z bylin a mořské soli Nahrin
Dietní varianta
Připadá vám stará dobrá klasika příliš těžká? Nebo nemáte rádi uzené maso? Nevadí. Zkuste některé suroviny v receptu výše nahradit něčím trochu lehčím. Namísto klasických rohlíků z bílé mouky můžete sáhnout po celozrnném pečivu. Uzené maso lze nahradit například nadrobno nakrájeným libovým vepřovým masem anebo drůbežím masem. Množství vajec, a tedy žloutků vmíchaných do pečiva a bílků na vytvoření sněhu, můžete snížit podle potřeby a část množství nahradit bílým jogurtem. Naopak nešetřete bylinkami a kořením. Této „štíhlejší“ variantě nádivky prospějí zejména rozmačkané stroužky česneku vmíchané do směsi nebo medvědí česnek a samozřejmě lehce štiplavá pažitka či řeřicha a troška petrželky. Recept pak může vypadat třeba takto:
10 celozrnných rohlíků
400 g krůtího masa
6 vajec
150 g bílého jogurtu
špetka soli
olej na vymazání pekáčku
špetka pepře
2 stroužky česneku nebo Česnekové koření Nahrin
1 hrst čerstvé pažitky nebo řeřichy
1 hrst čerstvé petrželky
50 ml bujonu na pokropení rohlíků (např. Hovězí bujon bez tuku Nahrin)
Koření z bylin a mořské soli Nahrin
Inspirace ze Slovenska: velikonoční baba
Tato varianta nádivky v podání našich sousedů je sice maličko pracnější, ale na výsledku je to znát – bohatá chuť udělá radost každému velikonočnímu jedlíkovi. Postup je zčásti podobný tomu klasickému, ale ve složení najdete další zajímavé ingredience, jako třeba játra nebo víno. Samozřejmě i na Slovensku platí, že co domácnost, to ta nejlepší baba, proto se můžete v receptech setkat s různými obměnami. Chcete babu vyzkoušet? Tak jdeme na to.
Dejte vařit natvrdo dvě vajíčka. Cibuli nakrájejte najemno. Játra a srdíčka očistěte a také pokrájejte na malé kousky. Na troše sádla krátce smažte cibuli, poté k ní přidejte srdíčka a po orestování směs zalijte vínem. Když se víno odpaří, přidejte do směsi játra a vše zprudka osmažte. Připravenou směs si dejte stranou stejně tak jako uvařená a oloupaná vajíčka, která nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na kostičky a ve větší míse je zalijte mlékem. V jiné míse vyšlehejte zbylá vejce. Troubu pusťte na 180 stupňů, ať se stihne předehřát. Připravené suroviny smíchejte ve velké míse, tedy: rohlíky namočené v mléce, nakrájená uvařená vajíčka, osmaženou směs cibulky s játry a srdíčky, našlehaná vejce. Připravenou směs ochuťte Kořením z bylin a mořské soli a pepřem, přidejte nasekanou čerstvou petrželku. Můžete přidat také jednu nakrájenou kapii. Vše dobře promíchejte, vložte do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou. Babu pečte 45–60 minut, zkrátka dozlatova. Na tento recept potřebujete:
2 vejce vařená natvrdo
5 syrových vajec
1 větší cibule
1 lžička sádla
200 g králičích nebo drůbežích jater
150 g kuřecích srdíček
100 ml bílého vína
8 rohlíků
80 ml mléka
strouhanka na vysypání pekáčku
2 hrsti čerstvé petrželky
1 malá kapie
pepř
Koření z bylin a mořské soli Nahrin