Konec zimy nesouvisí jen s probouzející se přírodou, ale také s probouzením lidského organismu. Ten v tomto ročním období potrápí zejména teplotní výkyvy, zvýšená fyzická námaha, změna času i životosprávy. Mladší organismus se těmto změnám obvykle přizpůsobuje snáze než ten ve středním či vyšším věku. Souvisí to s tím, že s přibývajícím věkem přestávají očistné mechanismy těla fungovat tak jako zamlada, k čemuž se mnohdy přidruží i poruchy trávení způsobené nesprávným stravováním. Trávení se zpomalí, tlusté střevo „zleniví“ a odpadní látky neodcházejí z těla dostatečně rychle.
Průvodním jevem toho, čemu říkáme „jarní únava“, je nejen nedostatek energie, ale také bolesti hlavy, malátnost, nesoustředěnost či zvýšená náchylnost k infekcím. Naštěstí jde jen o přechodný jev, jehož příznaky ustupují zhruba po 1–3 týdnech.
A právě v tomto období je vhodné se věnovat jarní očistě nebo detoxikaci, pokud máte raději tento výraz. Jedná se o eliminování toxinů z jater a odstranění nečistot z těla. Nevnímejte to jako dietu pro shození přebytečných kil – i když člověk vlastně nikdy neví. Je možné, že vás proces jarního omlazení, revitalizace a očisty organismu „nakopne“ ke zdravějšímu životnímu stylu celkově.
Jak na to?
Buďte aktivní
Důležitý je každodenní pohyb na čerstvém vzduchu, přičemž zátěž by se měla zvyšovat postupně, nikoli nárazově.
Snižte příjem cukru a polotovarů
Nadměrná konzumace může vést k obezitě, onemocněním srdce či k cukrovce. Ideální je úplně vynechat tyto produkty z nákupního lístku – co nemáte doma, to vás nebude pokoušet.
Zdravá, pestrá, čerstvá a střídmá strava
Důležité je mít stravu bohatou na vitaminy, minerální látky i antioxidanty (např. bobulovité ovoce, kakao, zeleninu, koření či zelený čaj). Snažte se omezit jídla zatěžující trávení, hlavně ta mastná a smažená, a pokuste se zvyknout si jíst menší porce. Zvyšte přísun ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, zelených natí a prospěšných rostlinných olejů.
Dostatečný příjem tekutin
Ideální je pít čistou vodu, neslazené čaje či minerálku. Existuje několik názorů na to, kolik vody denně je vhodné vypít. Některé zdroje uvádějí 3,7 l pro muže a 2,7 l pro ženy, v jiných zdrojích je hodnota určena například vzorcem: váha v kg krát 0,035 = denní spotřeba tekutin. Při zvýšeném příjmu tekutin, se jako důsledek čištění střev vylučují kromě usazenin i tělu prospěšné látky. Nezapomeňte proto ani na doplnění stopových prvků.
Omezte kouření
Omezit kouření či úplně přestat kouřit je náročné, ale pro očistu organismu důležité.
Omezte alkohol
Naše játra zpracovávají většinu alkoholu, který zkonzumujeme, což je pro tento orgán nesmírná zátěž. Ideální je přestat úplně pít alkoholické nápoje nebo je alespoň omezit.
Snižte příjem soli
Konzumace vysokého množství soli způsobuje zadržování vody v těle a má negativní vliv na srdečně-cévní systém.
Bakterie prospěšné pro trávicí trakt
Skvělým zdrojem zdravých bakterií jsou kysané mléčné produkty, které přispívají k optimalizaci střevní mikroflóry. Na přísun zdraví prospěšných bakterií by měli dbát hlavně lidé užívající antibiotika. V těchto případech bílý jogurt nebude stačit a je vhodné sáhnout po doplňcích stravy, jako je VitaFlor Plus.
Dopřejte si spánek a odpočinek
Kvalitní spánek podpoříte, nebude-li před spaním používat mobilní telefony či pracovat na počítači, místnost před spaním vyvětráte a zatemníte. Můžete si také dopřát nápoj k uvolnění Tea-Sana Relax, případně vyzkoušet sílu éterických olejů z naší katalogové kategorie Klid, spánek a vyrovnanost.
Odlehčení jídelníčku a změně životosprávy v souvislosti s příchodem jara se věnuje také první část seriálu S chutí ke zdraví, který pro nás připravuje Janica Malek Lacová, specialistka na zdravé stravování.
Zdroje:
https://www.uvzsr.sk
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body
https://herbariumprojekt.sk/recepty/jarna-ocista-docista-ako-prekonat-jarnu-unavu-a-dopriat-telu-ocistnu-sprchu-jarnymi-bylinkami/
https://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/detoxikacia-hrubeho-creva/