HUSA NEBO KAČENA NEJEN NA SV. MARTINA

Svatomartinské husy peču každý rok dvě najednou a dva víkendy po sobě. Zvu na ně totiž své přátele a je to pro mě a moji rodinu krásná každoroční tradice: kaldoun se širokými nudlemi, pečená husa s houskovým a bramborovým knedlíkem nebo vídeňskými noky a k tomu dušené bílé nakládané nebo čerstvé červené zelí. O moučník se vždy postarají hosté, o zábavu všichni. Svatomartinská husa (nebo kachna, máte-li ji raději) podle mého receptu je v podstatě velice jednoduchá, vždy chutná a lahodná. A zaručeně se vám povede. Kůrka je krásně křupavá a maso samo odpadává od kostí.

Příprava
Nejdůležitější část celého receptu probíhá mimo kuchyni, a to při výběru. Nakupuji vždy husy z farmy, objednávám u řezníka. Dva dny před příchodem hostů husu důkladně omyju, odříznu letky křídel, nechám oschnout nebo otřu papírovou utěrkou. Rukou vtírám poctivě sůl po povrchu celé kůže i dovnitř do husy. Solí rozhodně nešetřím. Husu vložím hřbetem dolů do pekáče s pokličkou, přikryji a nechám na chladném místě. Opravdu nemusí být v lednici, ostatně dvě husy bych do lednice ani nedala.

Pečení
Večer před příchodem hostů zapnu troubu na 90–100 °C, dovnitř do husy vložím 2 celá jablka bez jádřinců, vše podleji vodou „na prst“ (hladina vody v pekáči je zhruba ve výši nehtu) a dám přes noc péct. Husu nekontroluji, nevyndávám z trouby, nepodlévám ani neobracím. V klidu spím. Ráno, po devíti, desíti hodinách pečení, nevypadá husa vábně, nelekejte se. Je většinou bledá a má barevný nádech do oranžova. Pokračuji v pečení, asi 60 minut na 160–180 °C. Poté troubu vypnu, vyndám pekáč a naběračkou odeberu sádlo tak, že ho zbyde „na dva prsty“. Sádla je vždy hodně, odebírám ho ode dna a mohu ho doporučit třeba na pečení brambor v troubě. Teprve poté husu poctivě nakmínuji, podleji troškou červeného vína a kůžičku pomažu medem smíchaným se sádlem. Většinou mám ještě na zahradě čerstvý tymián nebo rozmarýn a celé větvičky vkládám přímo do pekáče. Husu nechám odpočívat a věnuji se přípravě příloh. Před příchodem hostů zapnu troubu na 200 °C a nepřiklopenou husu už nechám jen zprudka dopéct, což trvá přibližně 45 až 60 minut. To aby kůžička byla pěkně křupavá.

Suroviny:
• Husa (nebo kachna)
• 2 jablka do každé husy / 1 jablko do každé kachny
• Kmín
• Červené víno na podlití
• Med na potření kůžičky
• Větvičky tymiánu a rozmarýnu

Po takto vydatném obědě doporučuji Artyčokový hořký nápoj Nahrin a krátkou procházku.

Dobrou chuť vám jménem svým i JUSTu přeje Ivana