Domácí pečený čaj
Občas ho uvidíte prodávat ve farmářských prodejnách, ale můžete si ho připravit sami, o to víc vám pak bude chutnat. Nakrájejte půl kilogramu různého ovoce dle vlastní chuti. Dobře promíchejte s 600 gramy cukru krystal (množství můžete upravit podle kyselosti vybraného ovoce), půlkou citronu nakrájenou na kostičky, několika hřebíčky, lžičkou skořice a nalámanou hvězdičkou badyánu. Vložte v pekáčku do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny na 220 stupňů, dokud ovoce nepustí šťávu.
Upečenou směs naskládejte do menších zavařovacích sklenic, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru, dokud obsah nevychladne. Získáte tak polokonzervu, kterou můžete nějaký čas skladovat i v pokojové teplotě. Pro přípravu čaje otevřete sklenici, dejte několik lžic směsi do hrnku a zalijte horkou vodou.
Rybíz s badyánem
Do čajového sáčku vložte hvězdičku badyánu, tři hřebíčky, 1 cm skořice vcelku a semínko kardamomu. Zašijte a vložte do hrnku s 200 ml 100% černorybízového džusu. Ohřívejte na plotně pod bodem varu. Ozdobte pomerančovým chipsem, který připravíte takto: pomeranč včetně kůry nakrájíte na 3 mm silné plátky, posypete cukrem a na pečícím papíru usušíte v troubě na nejnižší teplotu.
Zázvor s jablkem
Ve správném zimním nápoji nemůže chybět zázvor. Klasikou je čaj z čerstvého zázvoru s medem. Nebo zkuste třeba kombinaci s jablečnou chutí. Svařte v hrnci jablečný džus a zalijte jím sáček silného zázvorového čaje (popřípadě nakrájený zázvor). Nechte 10 minut louhovat. Ozdobte plátky ovoce dle výběru (zkuste třeba mango), případně zasypte špetkou skořice.