Maso na grilu je pro mnoho lidí klasikou. Určitě se dají zvolit zdravé varianty, například mořské ryby či telecí plátky. Byla by však škoda se ochudit o další pochutiny, které grilování pozvednou na gurmánský zážitek. Zkuste naše tipy.
Špíz
Pohrajte si s barvami a vytvořte pestrá napichovátka. Vybírejte potraviny, které budou hotové za stejnou dobu. Doporučujeme cuketu, papriku, rajčata, houby nebo sýr feta či halloumi.
Sýry
Na gril patří sýry, které drží tvar. Kromě výše jmenovaných je ideální třeba oštiepok nebo tradiční český hermelín, který však pro jistotu zabalte do alobalu. Výtečné chuti sýru dosáhnete, když ho předtím naložíte do směsi oleje a koření dle vlastní chuti.
TIP: Čerstvý salát s bylinkami
K sýrům perfektně sedne odlehčený salát. Vsaďte na pár druhů oblíbené zeleniny s listovým základem, například s rukolou. Pak už jen stačí je doplnit olejem a tou správnou kombinací salátového koření – hotovo!
Světové klasiky
Byl by hřích nevyzkoušet speciality ze zahraničí. Italové milují lilek à la parmigiana s rajčaty a mozzarellou. Na americké barbecue party nechybí křupavé kukuřičné klasy dochucené máslem, zelenými bylinkami a chilli.
TIP: Květákové jednohubky
Grilování je příjemná kratochvíle, když můžete uzobávat od každého něco a poznávat nové chutě. Jestli si vás zatím nezískal květák, nyní přichází jeho šance. Růžičky v grilovací omáčce jsou skvělou přílohou i samostatným jídlem.
Víte, že… Kouzlo je v marinádě
Když jídlo před tepelnou úpravou protáhnete olejem a bylinkami, bude šťavnatější, křehčí, zkrátka mnohem lepší. Zkuste navíc přidat lahodnou chuť zeleniny, bylinek a mořské soli.