BEZLEPKOVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Suroviny:

2 hrnečky jáhel
4 velká jablka
2 větší nebo 3 malá vejce
lžička mleté skořice
1 dl rostlinného oleje
2 až 3 lžíce medu
bezlepková mouka nebo polenta (na vysypání formy)
kypřicí prášek
2 lžíce Jablečného syrovátkového nápoje Nahrin
Jáhly důkladně propláchněte v sítku studenou vodou a vsypte je do mísy. Nahrubo nastrouhaná jablka promíchejte s trochou mleté skořice a vložte je do mísy s jáhlami. Vzniklou směs zalijte rostlinným olejem. Přidejte vejce a několik lžic medu – podle toho, jak sladká máte jablka. V šejkru pečlivě rozmíchejte Jablečný syrovátkový nápoj a vmíchejte jej do těsta. Jáhly sají tekutinu, nebojte se tedy přidat více vody tak, aby výsledné těsto mělo řídkou konzistenci. Pečicí formu vymažte olejem a vysypte bezlepkovou moukou nebo polentou. Do těsta důkladně vmíchejte kypřicí prášek, poté hmotu vlijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Koláč se peče zhruba 45 minut, řidší těsto díky jáhlám získá hutnou konzistenci.