Střevní mikrobiom významně přispívá ke zdraví střev. Skládá se zejména z různých kmenů bakterií, ale i virů a hub. Od našeho narození dochází k první kolonizaci našeho doposud sterilního střeva různými mikroorganismy. Většina z nich se usazuje v tlustém střevu. Dlouho byl jejich význam podceňovaný. Probiotické bakterie mají mnohem víc funkcí než jen pomoc při trávení. Aktivují imunitní reakce v celém těle, včetně určitých obranných buněk. Podle mnohých odborníků se střevo považuje za sídlo imunitního systému. Kromě toho studie prokázaly, že složení střevního mikrobiomu má obrovský vliv na duševní výkonnost a naše emoce.
Jaké funkce má střevní mikrobiom?
– Podpora imunitního systému
– Podpora trávení
– Ochrana a výživa střevní sliznice
– Udržování střevní bariéry
– Podpora detoxikace
Co oslabuje střevo?
– Antibiotická léčba: Antibiotika ničí bakterie bez rozdílu mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi. Tělo potřebuje měsíce na regeneraci střevního mikrobiomu. Po tuto dobu se mohou lidé cítit unavení, slabí a trpí i trávicími obtížemi.
– Stres: Dlouhodobý stres může střevo oslabit. Naopak, zdravé střevo zvyšuje odolnost proti stresu.
– Nevyvážená strava:
– Strava s vysokým obsahem cukru a výrobky z bílé mouky, vysokým podílem živočišných tuků, rychlé občerstvení a nízký obsah vlákniny.
– Málo probiotických a prebiotických potravin (Zjednodušené vysvětlení: Probiotika jsou prospěšné bakterie a prebiotika je živí)
– Nepravidelná strava
Jak mohu obnovit střevní mikrobiom?
Základem je vyvážená strava s množstvím živin.
– Probiotické potraviny:
Miso, kyselé zelí, kimchi, jogurt, kefír, tempeh
Kvalitní probiotické výživové doplňky
– Prebiotické potraviny (bohaté na vlákninu)
Luštěniny jako je cizrna, fazole, čočka nebo hrách
Celozrnné výrobky, ovesné vločky
Ořechy, semena a jadýrka, např. lněné semínko
Chia semínka
Ovoce jako jablka, švestky, hrušky
Zelenina jako artyčoky fenykl, chřest, černý kořen
– Dostatek tekutin
Jako pravidlo platí: 1,5 až 2 litry tekutin denně, nejlepší je voda nebo neslazený bylinkový čaj
Další tipy pro zdraví žaludku a střev
– Jíst pomalu: Vnímejte jídlo a nápoje vizuálně a chuťově vědomě. Dopřejte si dostatek času na jídlo.
– Důkladně žvýkat: Správné žvýkání ulehčuje žaludku rozložit jídlo na jednotlivé složky.
– Vyhněte se rozptýlení: Rozptýlení (jako smartphone nebo televizor) často způsobuje, že jíme víc, než chceme.
Produkty našeho sortimentu, které příznivě ovlivňují funkce trávicího systému, najdete v katalogové kategorii Pohoda uvnitř. Váš odborný poradce vám určitě s výběrem ochotně pomůže.
Zdroj: blog Nahrin
Foto: freepik.com