S chutí ke zdraví: Nebojme se intolerancí

Ve spolupráci s Janicou Malek Lacovou, slovenskou odbornicí na zdravé stravování, vám přinášíme seriál, v němž se dozvíte spoustu zajímavých rad a tipů ke zdravému stravování. Kromě pravidelných článků bude součástí seriálu vždy také zajímavý recept s použitím koření Nahrin. Recept vždy najdete v sekci Rady a tipy – Recepty.

Předchozí díly:
1. Na Hromnice se najez do polovice + recept na Quinou s pečeným tofu, brokolicí a mandlemi
2. Jaro, vítej. I v kuchyni! + recept na Bezlepkové květákové placky s koprovým dipem
3. Čím sladit? + recept na Čokoládové lívance s borůvkami
4. Někdo to rád pálivé + recept na Pikantní wrap s falafelem a zeleninou
5. Léto klepe na dveře + recept na Marinovanou kachnu na salátu s pomerančem
6. Zpátky do školy – zdravě a chutně + recept na Svačinové pizzové muffiny

Bezlepkoví strávníci musejí být při nákupu hotových potravin opatrní a měli by si dávat pozor na lepek zejména tam, kde není hned jednoznačné, že by se mohl vyskytovat. Mluvíme o potravinách, které mohou být lepkem kontaminovány nebo v nichž je lepek tak trochu skrytý. Striktní čtení etiket je klíčové. Na co je třeba dávat si největší pozor?

Pšenice – ta je největším „nepřítelem“, a to včetně všech jejích „rodinných příslušníků“, jako jsou špalda, farro, kamut či semolina.

Ječmen – nachází se nejen v pečivu, ale také v pivech a alkoholických nápojích na bázi ječmene, sladových výrobcích a v některých hotových omáčkách.

Ovesné vločky – oves je bezlepková obilovina, avšak některé ovesné vločky mohou být kontaminovány lepkem během zpracování, proto je důležité vybírat ty, které jsou označeny jako bezlepkové.

Zpracované potraviny – různé hotové omáčky, dresinky, polotovary a hotová jídla mohou obsahovat skryté zdroje lepku.

Sójová omáčka – sushi je skvělý bezlepkový pokrm, ale sójové omáčky často obsahují pšenici.

Nové možnosti
Při přechodu na bezlepkovou stravu se v jídelníčku často objevují nové potraviny a ingredience, které se běžně v tradiční stravě nepoužívají. „Bezlepkáři“ je stále více zařazují do svého jídelníčku díky jejich výživovým hodnotám a možnosti připravovat z nich rozmanitá jídla. Mezi nejčastěji používané a nejvýznamnější bezlepkové potraviny patří:

Pohanka – významná obilovina, má jemnou oříškovou chuť a vysoký obsah železa, je vhodná pro přípravu palačinek, pirohů, ale i chutných sladkých koláčů.

Quinoa – pseudoobilnina bohatá na bílkoviny a vlákninu, je vynikající alternativou rýže či těstovin, dobře poslouží jako základ salátů.

Amarant – podobně jako quinoa je i amarant plný živin, může se použít nasladko i naslano v kaších, polévkách či jako příloha.

Cizrnová mouka – výborná alternativa běžné mouky, je ideální pro pečení nebo přípravu palačinek a omáček.

Teff – drobná obilovina z Etiopie s vysokým obsahem vlákniny a železa, vhodná pro přípravu kaší a pečiva.

Kokosová mouka – používá se zejména k pečení, protože má jemnou sladkou chuť a vysoký obsah vlákniny.

Tapioka – škrob získaný z manioku, který je často používán jako zahušťovadlo nebo náhrada mouky v bezlepkových receptech.

Čirok – výživná obilovina s vysokým obsahem bílkovin, vhodná do salátů, příloh nebo jako mouka na pečení.

Kukuřice – strouhanka je vhodná k obalování řízků, krupice pro přípravu kaše, mouka pro přípravu těsta na sladké či slané koláče.

S pečenými koláči je u bezlepkových strávníků největší problém. Ale ten trvá jen do té doby, než zkusíte upéct slaný koláč – quiche. Vyzkoušejte recept na bezlepkový lososový quiche se zelenými fazolkami.

Janica M. L.

Kdo je Janica Malek Lacová?
Stojí za značkou Jem iné (česky bychom řekli Jím jiné), která se specializuje na vzdělávání v oblasti zdravé výživy a tvoří jednoduché recepty s využitím lokálních zdrojů. Je držitelkou titulu ambasadorka zastupující Slovensko, který jí udělila Nadace Jamieho Olivera – Food Revolution Foundation.