Příprava
Předehřejte si troubu na 200°C. Lilkům odřízněte stopku, rozpulte je podélně. Ostrým nožem v nich vytvořte opatrně hluboké řezy, aby vznikla mřížka, ale abyste nenarušili slupku. Pokapejte každý kousek lilku olejem, postačí 2 polévkové lžíce, a dejte je péct do trouby na 15–20 minut. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte šalotku doměkka, přidejte Česnekové koření a směs ještě minutu restujte. Lžící vydlabejte dužinu propečených lilků, mělo by to jít snadno, skoro jako měkké máslo, dužinu přidejte k orestované cibulce a slupky vyhoďte. Pak přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku rajčat), 0,5 l Zeleninové instantní polévky bez tuku. Polévku přiveďte k varu a táhněte ji přiklopenou 30 minut. Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte ji s lístky bazalky, strouhaným parmezánem a krutóny.
Suroviny
3 malé lilky
4 lžíce olivového oleje
1 šalotka nebo cibule na jemné kostičky
450 g masitých rajčat (nebo konzervu krájených nebo celých rajčat)
3 hrnky Zeleninové instantní polévky bez tuku Nahrin
špetka Koření z bylin a mořské soli Nahrin
špetka Citronový pepř Nahrin (Mimořádná nabídka)
4 lžičky Česnekového koření Nahrin
80 g strouhaného parmezánu na servírování
krutóny na servírování
čerstvá bazalka