TIPY NA NETRADIČNÍ MARMELÁDY

V jogurtu, na čerstvém pečivu, lívancích či jako dobrota k sýrům… Marmeládové poklady se vyplatí mít doma už pro pestrost jejich využití. Okouzlíte s nimi návštěvu a hodí se i jako originální vlastnoruční dárek. Obzvlášť když popustíte uzdu fantazii a připravíte zajímavé kombinace.

Jak na marmelády trochu jinak
Dbejte na čistotu ovoce, skleniček i nádobí, se kterým pracujete. Vybírejte pěkné ovoce bez plísně a hniloby. Nakrájejte je na kousky nebo rozmixujte, podle toho, jakou konzistenci marmelády máte rádi. Smíchejte ho s cukrem (tradiční je poměr „kolik ovoce, tolik cukru“, ale věřte vlastní chuti) a nechte v lednici 12 hodin pouštět šťávu. Druhý den ji přeceďte a svařte v hustý sirup. Přidejte ovoce a směs ještě krátce povařte. Na závěr přijde přírodní citrusový pektin smíchaný s trochou cukru. Směs nalijte do horkých sklenic, ty zavíčkujte (víčko se doporučuje potřít alkoholem) a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí je uskladněte.

Pozor: Při dávkování citrusového pektinu pamatujte na to, že čím kyselejší ovoce (hodně kyselé jsou například ostružiny, rybíz nebo angrešt), tím více obsahuje vlastního pektinu, takže nepotřebuje příliš dohušťovat.